تاریخ گرافیک در ایران

نویسنده در مقدمه، هدف از نگارش کتاب را “پیدا کردن حلقۀ مفقوده بین استادکاران قاجار و استادان از فرنگ‌برگشتۀ دانشگاه‌ها” و همچنین بررسی اثرات صنعت چاپ بر گرافیک سُنّتی و اثر متقابل چاپ و هنرهای دیگر بیان کرده است.

کتاب با بیان تاریخچه‌ای از صنعت چاپ‌سنگی آغاز می‌شود. در فصل چاپخانه‌ها اطلاعات تاریخی جالبی از برخی چاپخانه‌های قاجار به دست می‌دهد. سپس پیرامون صفحه‌آرایی کتاب‌های چاپ‌سنگی و شباهتش با کتاب‌آرایی سنتی سخن می‌گوید.

در بخش تصویرگران کتاب‌های چاپ‌سنگی به معرفی استادان این رشته از جمله علی‌قلی خویی، بهرام کرمانشاهی و میرزاحسن اصفهانی و دیگران می‌پردازد.

در قسمت روزنامه، نویسنده به مرور نخستین روزنامه‌های ایران و هنرمندان آن‌ها پرداخته است و برخی از شاخص‌ترین هنرمندان از جمله صنیع‌الملک، ابوتراب غفاری، موسی بن میرزاحسن و مهدی مصوّرالملک را معرفی کرده است.

مطالب فصل اعلان، آگهی و تبلیغ نیز با رویکرد بیان تاریخچۀ اعلان‌های سنتی، جارچی‌های قدیم و نخستین کالاهایی که تبلیغ شده‌اند تدوین شده است؛ مانند سیگار، لوازم منزل، دوچرخه، ماشین و…

سه فصل آخر کتاب مختصّ بررسیِ بسته‌بندی، پوستر‌های مذهبی و اثرات چاپ بر دیگر هنرها از قبیل نقاشی، پرده قلم‌کار، فرش و کاشی در نظر گرفته شده‌است.

کتاب در مجموع شامل 225 صفحۀ گلاسۀ رنگی به همراه 227 تصویر باکیفیت است. علاقه‌مندان به گرافیک با مطالعۀ این کتاب، علاوه بر آشنایی اولیه با تاریخ چاپ، از تصاویر کتاب نیز بهره خواهند بُرد.